REJUVENACIJA

Rejuvenacija (podmlađivanje) podrazumeva različite terapijske modalitete i tretmane kojima se smanjuju znaci hronološkog starenja kože i hroničnog oštećenja kože suncem. Rejuvenacija podrazumeva uklanjanje bora, različitih pigmentovanih mrlja na koži lica i tela, različitih benignih keratoza izazvanih suncem i ožiljaka nastalih ranijim oboljenjima kože.

Koji su uzroci starenja kože?

Tokom godina, proces deobe ćelija se usporava i proces obnavljanja kože je usporeniji, a tragovi oštećenja različitim faktorima okoline se akumuliraju.

Koža je tokom života izložena različitim oštećenjima. Izlaganje suncu, odnosno UVA i UVB zračenje uzrok je 90% simptoma prevremenog starenja kože, a prve promene izazvane suncem počinju da se javljaju već od dvadesete godine. UVB zračenje izaziva grube duboke bore, dok UVA zračenje prodire dublje u derm i dovodi do promena na kolagenim i elastičnim vlaknima, dajući fine bore, gubitak elastičnosti i mlitav izgled kože. Dodatni faktori starenja kože su i hemijski agensi iz okoline, alkohol, cigarete, promene temperature i stres. Svi ovi faktori doprinose gubitku mladalačkog izgleda i teksture kože, i pojavljuju se bore, fine i grube, promene pigmentacije i gubitak elastičnosti i čvrstine kože.