CUPING TERAPIJA (VENTUZA)

Cupping terapija (ventuza) je tradicionalna metoda izlečenja, prisutna u mnogim kulturama sveta. Cupping je terapija vakumom i jedna od najstarijih metoda preuzeta iz tradicionalne kineske medicine gde se koriste male staklene čaše – ventuze. U drevnoj kineskoj medicini smatra se da telo sadrži „meridijane“.

Meridijani su putevi u telu kroz koje protiče energija života pod nazivom “chi”. Primenom ove terapije otvaraju se pore, šire krvne žile – prokrvljuje tretirano područje, uklanja zastoj u cirkulaciji, uspostavlja narušeni chi (vitalna energija) i izbacuju toksini iz mišića. Ventuze daju vrlo dobre rezultate kod lečenja celog lokomotornog sistema: bolno ukočenih leđa, boli među lopaticama, boli u lumbalnom delu leđa, išijasa ...

Cupping je u početku bio korišten kao pomoćna metoda u tradicionalnoj kineskoj kirurgiji. Kasnije je utvrđeno da je efikasan u lečenju i drugih bolesti,a posebno se razvio u terapeutsku metodu. Moze se koristiti je u fizikalnoj terapiji i rehabilitaciji u kombinaciji sa drugim metodama poput manualne terapije, akupunkture i ostalih metoda.

Tokom terapije koriste se staklene čaše posebnog oblika, koje se kreiranjem vakuma stavljaju na kožu. Čaša se ostavlja na par minuta, tokom kojih pruža opuštajući i detoksikacijski učinak. Potvrđen je učinak ovakve primene ventuza . Njihovo delovanje prodire u telo i do 10 cm.

Cupping potiče oslobađanje toksina, stimulise periferni nervni sistem, akivira limfni sistem, oslobađa blokade u telu, čisti i aktivira krvne žile, arterije i kapilare, izglađuje strije i ožiljke, čisti kožu i poboljšava njen izgled, te joj daje elastičnost.

Neke od primena cupping terapije:

fibromijalgija
traume i sportske povrede
prehlada, kašalj
bronhitis, upala pluća
limfna drenaža
detoksikacija organizma
celulit, strije, ožiljci
relaksacija.

Cupping terapija je jednostavna, delotvorna i bezopasna. Daje izvrsne rezultate. Postoje mnoge koristi vakuum terapije: nije invazivna, može se koristiti za širok raspon problema i iznad svega je efikasna.