HEMIJSKI PILING LICA I TELA

(VOCNE KISELINE, TCA, ONLY TOUCH)

Hemijski piling je procedura poboljšanja kvaliteta i strukture kože tokom dugog vremenskog perioda. Efekti koji se dobijaju koriščenjem hemijskih pilinga još uvek su zlatni standard u odnosu na sve druge metode podmladjivanja kože

Hemijski piling lica je medicinski tretman u toku kojeg obuceni lekar na kožu nanosi rastvore odredenih kiselina sa ciljem uklanjanja oštećenog sloja kože. Ovaj postupak omogućava obnavljanje uklonjenog sloja novim i zdravijim slojem kože.

* Kada je hemijski piling efikasna metoda?

Hemijski pilinzi su efikasna metoda kod pigmentacija na koži (mrkih mrlja) izazvanih Suncem ili drugim faktorima, akni i crnih komedona, finih bora, ožiljaka nastalih nakon akni ili grube kože nastale usled oštecenja Suncem ili zbog starosti.

* Na kojim delovima tela se mogu raditi hemijski pilinzi?

Hemijski pilinzi mogu se raditi na licu, vratu, šakama, rukama i nogama. U zavisnosti od dubine, mogu biti površni hemijski pilinzi, srednje duboki hemijski pilinzi i duboki hemijski pilinzi.

* Koliki broj hemijskih pilinga je potreban?

Broj tretmana zavisi od tipa i težine oštecenja kože, odnosno stanja kože koja se tretira. Neki su zadovoljni samo sa jednim hemijskim pilingom, ali najčešće je neophodno od 3 do 6 ponavljanja za dobijanje maksimalnog efekta. Blaži hemijski pilinzi glikolnom kiselinom mogu se ponavljati na 7 do 14 dana, dok se dublji pilinzi glikolnom i trihlorsircetnom kiselinom mogu ponavljati na 4 do 6 nedelja.

* Koji su neželjeni efekti hemijskih pilinga?

Površni, blaži pilinzi glikolnom kiselinom, osim prolaznog crvenila i blagog perutanja kože, nemaju znacajnije neželjene efekte ukoliko se primene na strucan nacin. Dublji pilinzi glikolnom i trihlorsircetnom kiselinom su efikasniji u uklanjanju pigmentacija, ožljaka i bora, ali zahtevaju posebnu negu i brigu o koži pre i posle pilinga a neželjeni efekti znacajno zavise od saradnje i disciplinovanosti pacijenta.

Najčešći neželjeni efekat hemijskih pilinga je pojava pigmentacije posle pilinga zbog neadekvatne zašitite od suncevog zracenja tokom regeneracije kože nakon izvršenog tretmana.

* Koje se vrste hemijskog pilinga najčešće primenjuju?

*** Hemijski pilinzi vocnim kiselinama

U zavisnosti od koncentracije hemijski pilinzi voćnim kiselinama mogu biti blagi (20% glikolna kiselina) kojima se uklanja masnoća i poboljšava izgled kože, ili srednje jaki (do 70% glikolne kiseline) koje sprovodi obuceno lice u cilju lecenja odredenih stanja na koži. Pilinzi sa AHA kiselinama su značajno ubrzavaju lečenje akni. Blage voćne kiseline uklanjaju masni sloj kože i oslobadjaju pore izumrlih ćelija. Time se olakšava dejstvo aktivnih supstanci koje se koriste u lecenju akni. Izuzetak je terapija Roakutanom kod koje se ne preporucuje upotreba pilinga.

*** Hemijski piling TCA

Ovo je hemijski piling veće jačine koju primenjuju iskljucivo dobro obuceni lekari. TCA piling spada u grupu pilinga srednje dubine i koristi se za lecenje ošiljaka, finih bora, proširenih pora i oštecenja kože od Sunčevog zracenja. Upotrebljavaju se pilinzi sa 15%, 25% i 35% TCA kiseline u zavisnosti od stanja kože. Funkcija ove kiseline nije samo u uklanjanju površnog sloja kože, već i u stimulaciji fibroblasta, ćelija odgovornih za stvarajnje kolagena i elastina.

Ovi pilinzi daju najbolje rezultate u tretmanu podmladjivanja kože i uklanjanja ožiljaka. Period oporavka od procedure je 7 dana. Zavisno od stanja kože koja se tretira navedeni pilinzi mogu se kombinovati sa drugim vrstama pilinga ili drugim procedurama, o cemu odlucuje dermatolog.

*** Hemijski piling ONLY TOUCH

Spada u grupu dubokih pilinga-retikularni derm. Namenjen je za resavanje problema hiperpigmentacije na licu ili telu (staračke fleke, suncane pege, duboke hiperpigmentacije bilo kog porekla. Radi se u kombinaciji sa TCA i u razmaku od mesec i po dana.

Napomena:

Hemijski pilinzi sa kojima radimo su:

* INNO-PEEL

* SKIN TECH (TCA, ONLY TOUCH)