UKLANJANJE TETOVAŽA I TRAJNE ŠMINKE

LASEROM

Istorija tetoviranja kože stara je koliko i sam ljudski rod. Tetoviranje je poznato na svim delovima planete i u svim istorijskim razdobljima. Tetoviranje je proces mehaničkog unošenja pigmenta u treći sloj kože – derm. Vremenom, zbog promene stavova ili drugih socijalnih razloga dolazi do odluke o trajnom uklanjanju tetovaže.

Uklanjanje tetovaže je moguće na više načina. U zavisnosti od lokalizacije i veličine kao i od dubine na kojoj se pigment nalazi mogući su različiti načini uklanjanja tetovaže. Do pojave savremenih lasera nije postojao adekvatan tretman.

Sa napretkom tehnologije i korišćenjem aleksandritnih, ruby i Nd:YAG lasera moguće je postići zadovoljavajuće rezultate. Ovi laseri deluju isključivo na pigment obzirom da imaju izuzetno kratak impuls. Nema oštećenja okolnog tkiva niti ikakvog krvarenja.

Kada se tetovaža može ukloniti?

Najranije uklanjanje tetovaže je moguće nakon godinu dana od tetoviranja. Toliko vremena je potrebno da se pigment u koži stabilizuje.

Mogu li se tetovaže potpuno ukloniti?

Najlakše se uklanjaju jednobojne tetovaže. Kod tetovaža sa više boja moguće je da ponekad ostane samo jedva vidljiv obris. Crna, plava i crvena boja najlakše se uklanjaju. Takodje, profesionalne tetovaže se uklanjaju lakše obzirom na kvalitet pigmenta.

Na koji način laser uklanja tetovažu?

Laserski zrak zahvaljujući specifičnoj talasnoj dužini pogadja samo pigment ne oštećujući okolno tkivo. Pigment se razlaže u čestice koje resorbuje naš limfni sistem.

Koliko je tretmana potrebno za uklanjanje tetovaže?

Broj tretmana zavisi od veličine tetovaže, vrste i količine boja, profesionalnom ili amaterskom radu prilikom tetoviranja, čistoći i vrsti pigmenta i dubini na kojoj se tetovaža nalazi. Uklanjanje tetovaže se najčešće izvodi u 5 do 7 tretmana u trajanu do 10 minuta. Prvi tretman daje najslabije rezultate jer dermatolog procenjuje pigment tetovaže i reakciju kože i tome prilagodjava snagu impulsa lasera. Svakim sledećim tretmanom snaga impulsa se povećava. Izuzetno je važno da tretman sprovodi dermatolog sa iskustvom. Ukoliko se pretera sa snagom impulsa moguć je potpuni gubitak pigmenta tretirane regije.

Koliko vremena je potrebno izmedju tretmana?

Izmedju tretmana uklanjanja tetovaže potrebno je da prodje najmanje 4 do 6 nedelja.

Da li je tretman uklanjanja tetovaže bolan?

Laserski impuls se meri nanosekundama. Za to vreme laser razvije temperaturu od nekoliko stotina stepeni celzijusa a posebno razvijen sistem hladjenja ohladi kožu tako da sam proces pacijent oseća kao peckanje. Većini pacijenata nije potrebna anestezija a ukoliko je potrebno, moguća je lokalna anestezija.

Kakav je osećaj na koži nakon tretmana?

Tretirana regija dobija tamno smedju boju, vrlo blago je otečena, osećaj peckanja traje 15 do 20 minuta nakon tretmana. Za to vreme pacijent drži hladne obloge preko tretirane regije. Tokom dana ostaje osećaj topline na tretiranom mestu.

Kako se ponašati nakon tretmana?

Nakon tretmana pacijent dobija uputstvo a nanošenju adekvatnih krema koje omogućavaju brže perutanje i regenerisanje kože. Strogo je zabranjeno ljuštiti ili guliti tretirano mesto. Nakon gubljenja pigmenta nova koža je vrlo osetljiva na sunčeve zrake. Neophodna je UV zaštita kože tokom tri meseca.